Αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε κάθε φορά μόνο αυτά που η συνειδητότητά μας της συγκεκριμένης στιγμής μας επιτρέπει να καταλάβουμε. Η συνειδητότητα λειτουργεί σαν ένα είδος φίλτρου: περνάνε κάθε φορά οι πληροφορίες, τα συναισθήματα, οι εικόνες κλπ που το φίλτρο αφήνει να περάσουν.
Με τη συνεχή επανάληψη οι αλλοιώσεις πλησιάζουν όλο και πιο πολύ στην «καινούργια» πληροφορία: «Μήπως έχει κάτι να κάνει με μένα; Μήπως μου δείχνει κάτι;» κλπ μέχρις ότου η καινούργια πληροφορία μπορέσει να περάσει στη συνείδησή μας ως έχει: «Ναι κρύβω πολύ θυμό και οργή και τόσο καιρό το είχα απωθήσει…». Το φίλτρο μας θα έχει αλλάξει στο μεταξύ και θα περιλαμβάνει και την καινούργια αυτή πληροφορία. Κι αυτό γίνεται σταδιακά μέσα από αργές, κυκλικές και επαναλαμβανόμενες διαδικασίες.
Βλέπουμε ότι θέλουμε να δούμε κι ακούμε ότι θέλουμε ν’ ακούσουμε.
Περνάνε μέσα μας μόνο αυτά που αφήνουμε να περάσουν, μόνο αυτά που είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε. Αναγνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε κάθε φορά μόνο αυτά που η συνειδητότητά μας της συγκεκριμένης στιγμής μας επιτρέπει να καταλάβουμε.
Οι αυταπάτες και οι ψευδαισθήσεις μας θέλουν καιρό για να αναγνωριστούν και να μειωθούν.
Η διαδικασία μείωσης των φίλτρων μας και των ψευδαισθήσεών μας είναι αργή και απαιτεί πολλές ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ, γεγονότα, ανθρώπους κλπ για να επιτευχθεί. Είναι δύσκολο να αλλάξεις τις συνήθειες χρόνων. Έχουμε όλοι μας την τάση να μένουμε στα παλιά στα γνωστά και ασφαλή, ακόμα κι αν δεν μας εξυπηρετούν πια.
Πρέπει ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ σταδιακά κάποια πράγματα (με αργές χρόνιες ή επαναλαμβανόμενες διαδικασίες) για να καταργήσουμε τις ψευδαισθήσεις μας κι όχι να τα κατανοήσουμε όλα διανοητικά. Πρέπει να ζήσουμε τη θεωρία μας στη πράξη. Στις νεότερες ηλικίες συναντάμε συνήθως την απώθηση (δεν ξέρουμε ποια είναι τα κρυμμένα μας κομμάτια και επιμένουμε να επιθυμούμε τα σίγουρα και ασφαλή = τα συνειδητά μας κομμάτια). Όλα τα υπόλοιπα τα αισθανόμαστε σαν απειλή ή σαν κάτι ξένο (εγώ δεν είμαι έτσι, αυτό δεν έχει να κάνει με μένα) και μη επιθυμητό (προβάλουμε αντίσταση σ’ αυτά που πρέπει να μάθουμε). Στις μεγαλύτερες ηλικίες, αρχίζουμε να αποδεχόμαστε αυτό που έχουμε απωθήσει, αλλά με δύσκολο και αργό τρόπο γιατί δεν μας αφήνουν οι ψευδαισθήσεις μας. Συνήθως κάποια στιγμή μαθαίνουμε για τα κρυμμένα μας κομμάτια, αλλά κάνουμε το λάθος να προσπαθούμε να τα αλλάξουμε ή να απαλλαχτούμε από αυτά κι όχι να τα αποδεχτούμε πραγματικά.
Κάθε πράγμα, γεγονός ή άνθρωπος που σας ενοχλεί και σας ξεβολεύει, ουσιαστικά σας φέρνει πιο κοντά στον «αληθινό» σας εαυτό. Είναι το μέσον για να μειωθούν τα πέπλα και τα φίλτρα των ψευδαισθήσεών σας. Σας δείχνει τα κρυμμένα και απωθημένα σας κομμάτια ή ποια κομμάτια του εαυτού σας έχετε παραμελήσει και θα πρέπει να αναπτύξετε.
Όλα αυτά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΕ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΡΟΠΟ. Το ταξίδι μπορεί να είναι πολύ ενδιαφέρον και ευχάριστο. Η αν συνεχίσετε να αντιστέκεστε, πολύ ανιαρό και δυσάρεστο.
ΕΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ…