"The arms of the universe are open to you. Surrender to it. It will do the same to you.
Then the fun begins!" (Evin - THE UNSAVIOR)

Η έννοια του Κάρμα

 



ΖΗΤΗΜΑ - ΘΕΜΑ:

Εχω "βαρύ" κάρμα. Τι να κάνω;
ή
έφταιξα και γι αυτό τώρα πληρώνω...


Η έννοια του Κάρμα είναι από τις πιο παρεξηγημένες έννοιες, στον ευρύτερο χώρο της Μεταφυσικής και της εσωτερικής αναζήτησης. Συχνά ο όρος αυτός ερμηνεύεται με υποκειμενικό και «λάθος» τρόπο. Έτσι ο καθένας «μεταφράζει» την έννοια αυτή, όπως τον συμφέρει (όπως βολεύει το Εγώ του), ή ανάλογα με τις πεποιθήσεις και τα πιστεύω του.

Για παράδειγμα Κάρμα = ο νόμος του αιτίου και του αποτελέσματος. Δηλαδή κάθε τι που κάνουμε θα έχει κάποιες συνέπειες (αποτελέσματα). Έτσι ότι έχουμε κάνει σ’ αυτή ή στις προηγούμενες ζωές έχει σαν αποτέλεσμα τα ευχάριστα ή τα δυσάρεστα γεγονότα που μας συμβαίνουν. Και ότι κάνουμε στο παρόν θα επηρεάσει τα μελλοντικά γεγονότα. Όλα αυτά είναι λογικά και αναμενόμενα (= ουδέτερα). Πως ερμηνεύεται όμως συνήθως αυτός ο απλός νόμος, από διάφορες ομάδες ανθρώπων; Συχνά με υπερβολή (+100) ή με έλλειψη (-100)!

Έτσι υπάρχουν αυτοί που πιστεύουν ότι έχουν κάνει «κακές» πράξεις σε προηγούμενες ζωές και έχουν «βαρύ» κάρμα, το οποίο θα «ξεπληρώσουν» σ’ αυτή τη ζωή, κάνοντας «καλές» πράξεις. Έτσι βρίσκουν μια καλή δικαιολογία για ότι τους συμβαίνει. Φταίει κάτι από το παρελθόν μου, που είμαι άτυχος τώρα. Προσπαθώ να είμαι «καλός», αλλά τα πράγματα και οι συνθήκες της ζωής μου έχουν προκαθοριστεί κατά κάποιον τρόπο. Έφταιξα και τώρα πληρώνω!

Η στάση αυτή εμπεριέχει ένα μερίδιο ευθύνης (αφού παραδεχόμαστε ότι εμείς έχουμε κάνει κάτι για το οποίο «πληρώνουμε» τώρα), αλλά τελικά οι άνθρωποι αυτοί τις περισσότερες φορές σε περιόδους κρίσης, χρησιμοποιούν την έννοια του κάρμα ως δικαιολογία και αδρανοποιούνται. Καταλήγουν ή να οικτίρουν και να λυπούνται τον εαυτό τους (τύψεις, ενοχές κλπ) ή να μεταθέτουν τελικά την ευθύνη σε κάτι έξω απ’ αυτούς: στον Θεό που τώρα τους τιμωρεί, ή στους πλανήτες που τώρα τους «φέρνουν ατυχίες», για ότι κακό είχαν πράξει στο παρελθόν. Είναι άλλο πράγμα το να ξέρεις ότι οι πράξεις σου θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες κι άλλο το να κατηγορείς και να λυπάσαι συνεχώς τον εαυτό σου, για κάτι που έκανες παλιότερα.

Υπάρχουν κι αυτοί που χρησιμοποιούν την θεωρία της μετενσάρκωσης και την έννοια του κάρμα, σαν μια καλή δικαιολογία για να μην αλλάξουν ποτέ. Αφού υπάρχουν κι άλλες ζωές, ας μη βιαστώ να αλλάξω τώρα. Αν κάνω κάτι «κακό» και μαζέψω «αρνητικό» κάρμα, θα έχω την ευκαιρία σε άλλες -επόμενες ζωές να απαλλαγώ απ’ αυτό. Έτσι δικαιολογούν κάθε τους πράξη (αφού μπορώ ν’ αλλάξω και στο μέλλον) και δρουν απερίσκεπτα ή χωρίς συνειδητότητα. Στην ίδια κατηγορία βρίσκονται κι αυτοί που δεν δέχονται την έννοια του κάρμα, ούτε τη θεωρία για τις προηγούμενες ζωές: μια ζωή την έχουμε, ας κοιτάξουμε να περάσουμε καλά, αδιαφορώντας για τις συνέπειες…

Και οι δύο απόψεις περιέχουν ψήγματα αλήθειας, 

αλλά είναι υποκειμενικές και ακραίες. Σίγουρα για να εξελιχθούμε πρέπει να γίνουμε υπεύθυνοι και να σκεφτόμαστε τις συνέπειες των όσων πράττουμε. Η υπερβολική όμως στάση μας (να αισθανόμαστε υπεύθυνοι για τα πάντα ή να μεταθέτουμε διαρκώς τις ευθύνες μας) τελικά μας ακινητοποιεί. Εξακολουθούμε να είμαστε θύματα ή θύτες, αλλά αυτή τη φορά με δικαιολογία!

Κάρμα και εξέλιξη

Η π - Astrology δεν δέχεται τους όρους «αρνητικό» ή «θετικό» κάρμα. Σίγουρα είμαστε υπεύθυνοι των πράξεών μας και οτιδήποτε κι αν κάνουμε θα έχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Όμως το να κρίνουμε κάτι σαν απόλυτα «θετικό» ή σαν απόλυτα «αρνητικό» είναι άλλη μια παγίδα που στήνει το Εγώ μας.

Στην πραγματικότητα η κάθε Ψυχή, μαζεύει απλώς εμπειρίες.

Στις διάφορες ενσαρκώσεις θα γνωρίσουμε όλο το φάσμα των γήινων εμπειριών, πριν μπορέσουμε να ξαναγίνουμε αυτό που ήμασταν κάποτε: ΟΛΟΚΛΗΡΟΙ!

Ολόκληρος, σημαίνει ότι έχω ζήσει κάποιες ζωές σαν φτωχός και κάποιες σαν πλούσιος, κάποιες ζωές σαν ανεύθυνος και κάποιες σαν υπεύθυνος, ότι έχω βλάψει κι ότι με έχουν βλάψει οι άλλοι κλπ. Όταν έχουμε εξαντλήσει όλες μας τις επιθυμίες, όταν έχουμε ζήσει όλες τις ανθρώπινες εμπειρίες, όταν έχουμε περάσει απ’ όλα τα στάδια και έχουμε εκφράσει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης δραστηριότητας, τότε μόνο μπορούμε να επιστρέψουμε στην Πηγή, ολόκληροι πια και συνειδητοί. Θα έχουμε ενώσει και αποδεχτεί όλα τα κομμάτια μας. Θα έχουμε ξεφύγει από τα δίπολα και τις ψευδαισθήσεις μας…

© Copyright - Γ. Καλοκύρης - Το περιεχόμενο του άρθρου αυτού διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή αναδημοσίευσή του, σε οποιοδήποτε μέσο μετά ή άνευ επεξεργασίας.