Μια συνέντευξη του Γιάννη Καλοκύρη, πάνω στα θέματα της π - Astrology που δόθηκε στον Βασίλη Παπαδολιά και δημοσιεύτηκε στο φόρουμ New Age Astrology:
Με το Γιάννη Καλοκύρη γνωριζόμαστε τα τελευταία τρία τέσσερα χρόνια. Συναντηθήκαμε σε σεμινάρια του, γι' αυτό που τότε ονόμαζε Εξελικτική-Ενεργειακή Αστρολογία. Αυτό που μου έκανε εντύπωση επάνω του είναι ότι δεν επιθυμούσε σώνει και καλά να είναι ο πρώτος. Ούτε διάσημος, ούτε να έχει τον τελευταίο λόγο.
Έπαιρνε τα πράγματα χαλαρά. Όπως τα ένιωθε. Κι ίσως από αυτή την άποψη να είναι από τους ελάχιστους αστρολόγους που ξέρω που ασκεί πραγματικά αυτό που λέμε Βιωματική Αστρολογία.
Θεώρησα χρήσιμο να ζητήσω μία συνέντευξη από το Γιάννη, όχι για να τον γνωρίσω εγώ, αλλά για να μπορέσουν να διατυπωθούν ξεκάθαρα τα πιστεύω του και το είδος της αστρολογίας που ακολουθεί. Αυτό που σήμερα πλέον το ονομάζει π-Astrology. Έτσι, ώστε, αν κάποιος νιώθει να ενδιαφέρεται για το θέμα να ξέρει από πού να το προσεγγίσει. Πιστεύω ότι οι ερωτήσεις απαντήθηκαν περιεκτικά, χωρίς κενά και ελλείψεις. Στην παρούσα δημοσίευση θα διαβάσετε το πρώτο μέρος. Τα τελικά συμπέρασματα δικά σας...
Έπαιρνε τα πράγματα χαλαρά. Όπως τα ένιωθε. Κι ίσως από αυτή την άποψη να είναι από τους ελάχιστους αστρολόγους που ξέρω που ασκεί πραγματικά αυτό που λέμε Βιωματική Αστρολογία.
Θεώρησα χρήσιμο να ζητήσω μία συνέντευξη από το Γιάννη, όχι για να τον γνωρίσω εγώ, αλλά για να μπορέσουν να διατυπωθούν ξεκάθαρα τα πιστεύω του και το είδος της αστρολογίας που ακολουθεί. Αυτό που σήμερα πλέον το ονομάζει π-Astrology. Έτσι, ώστε, αν κάποιος νιώθει να ενδιαφέρεται για το θέμα να ξέρει από πού να το προσεγγίσει. Πιστεύω ότι οι ερωτήσεις απαντήθηκαν περιεκτικά, χωρίς κενά και ελλείψεις. Στην παρούσα δημοσίευση θα διαβάσετε το πρώτο μέρος. Τα τελικά συμπέρασματα δικά σας...
1. Γιάννη, γνωριζόμαστε πλέον αρκετά χρόνια και μέσα από τα σεμινάρια που έχεις κάνει αλλά και μέσα από πιο προσωπικές συζητήσεις. Με το θάρρος της γνωριμίας λοιπόν θα ήθελα να σε ρωτήσω τι είναι αυτό που πιστεύεις ότι διαφοροποιεί τη δουλειά σου στο χώρο της αστρολογίας; Ποιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το στίγμα σου;
Απ: Βασίλη, η Αστρολογία με την οποία ασχολούμαι και προτείνω στους άλλους στην τωρινή της μορφή έχει βέβαια κάποια κοινά σημεία / κοινό έδαφος με τα παλιότερα είδη Αστρολογίας - ιδιαίτερα μ’ εκείνα που ασχολούνται με την αυτογνωσία και την αυτοβελτίωση (από τα οποία εξάλλου προήλθε, ή των οποίων αν θες αποτελεί μετεξέλιξη) - αλλά διαφοροποιείται επίσης σε αρκετά πράγματα.
Καταρχήν, η διαφορά έγκειται στο ότι δεν δίνει τόσο μεγάλη σημασία – όσο δίνουν οι άλλες μορφές Αστρολογίας - στην περιγραφή της προσωπικής μας ιστορίας και του περιφερειακού μας «εαυτού» (Εγώ – Σκιά / χαρακτηριστικά με τα οποία ταυτιζόμαστε ή απωθούμε) αλλά η έμφαση δίνεται στην επαφή με τον Πραγματικό μας Εαυτό (το κέντρο – τον πυρήνα μας – το ποιοι είμαστε αληθινά). Και η επαφή με τον Πραγματικό μας Εαυτό συμβαίνει όταν δεν επικεντρωνόμαστε τόσο πολύ σε αναλύσεις, διανοητικές ερμηνείες, απελπισμένες απόπειρες να προβλέψουμε το μέλλον αλλά αντίθετα όταν όλα αυτά ξαφνικά σταματούν - μαζί και ο νους - και απλά «υπάρχουμε» σαν απλοί παρατηρητές όλων μας των «κομματιών» και των «φωνών» που υπάρχουν μέσα μας. Τότε αναδύεται από μέσα μας «η γεύση» του ποιοι είμαστε στην πραγματικότητα. Ενώ όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί μεταξύ τους γιατί εκφράζουν άπειρους συνδυασμούς των ενεργειών της περιφέρειας, στο κέντρο του κύκλου (πυρήνας) είναι απόλυτα ίδιοι (ΕΝΑ) απαλλαγμένοι από «κουστούμια», «προγράμματα» και ταυτίσεις.
Έτσι λοιπόν, στην Εξελικτική – Ενεργειακή Αστρολογία δεν ασχολούμαστε τόσο πολύ με το παρελθόν (διαρκείς αναλύσεις και περιγραφές για το τι «έφταιξε» / ποια είναι η αιτία για τα προβλήματα μας / γιατί έχουμε αυτό τον χαρακτήρα , ποια είναι τα τραύματα μας κλπ) ή το μέλλον (προβλέψεις για το τι θα γίνει, αν κάνω αυτό θα γίνει εκείνο, τι πρέπει να μάθω για να μην ξανακάνω τα ίδια λάθη κλπ), αλλά στρέφουμε την προσοχή μας στη βίωση του παρόντος, όποιο κι αν είναι αυτό κι ανεξάρτητα απ΄ το πως το χαρακτηρίζει το ΕΓΩ μας. Σταδιακά ο αναλυόμενος βοηθιέται στο να παρατηρεί τα διάφορα «αντιφατικά» (όπως τα εκλαμβάνει) κομμάτια του «μικρού εαυτού του» και να τα αποδέχεται με αγάπη. Εκπαιδεύεται στο να συνειδητοποιεί την ισορροπία των «αντιθέτων» που υπάρχει κάθε στιγμή στη ζωή μας και που οι έντονες / ακραίες ταυτίσεις / απωθήσεις μας με τα διάφορα κομμάτια του περιφερειακού «εαυτού» δεν μας αφήνουν να δούμε.
Για τους παραπάνω λόγους, η Εξελικτική-Ενεργειακή Αστρολογία αποφεύγει να δίνει ερμηνείες με τρόπο απόλυτο και δυϊστικό (δηλαδή στο στυλ «είμαι αυτό, δεν είμαι το άλλο», «αυτό είναι καλό – αυτό είναι κακό» κλπ.) αφού σύμφωνα μ’ αυτήν, αν περιέχω / εκφράζω κάποιο χαρακτηριστικό τότε περιέχω ΙΣΟΠΟΣΑ και το «αντίθετό» του (απλά ταυτίζομαι κι εκφράζω περισσότερο τον ένα πόλο κι απωθώ τον άλλο). Επίσης αποφεύγει φράσεις του στυλ «πρέπει να κάνω αυτό για να πετύχω το άλλο», ή «αυτό που κάνω είναι κακό και πρέπει να μάθω αυτό το μάθημα για να μην το ξανακάνω» κλπ.
Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, αν κάποιος συνδυασμός συμβόλων σημαίνει πχ ότι «είμαι ανεξάρτητος και ότι δεν δίνω σημασία στη γνώμη των άλλων» – ο ίδιος αυτός συνδυασμός μπορεί να ερμηνευτεί συγχρόνως ότι «εξαρτιέμαι πολύ από τους άλλους, τους έχω ανάγκη αλλά το έχω απωθήσει (δεν το παραδέχομαι)». Αυτή η προσέγγιση (ότι δηλαδή σε κάθε δίπολο / ζήτημα / θέμα / χαρακτηριστικό μου είμαι ισόποσα ΚΑΙ το ένα ΚΑΙ το «αντίθετό» του) διαφοροποιεί σημαντικά την σύνθεση και την προσπάθεια ερμηνείας ενός γενέθλιου χάρτη. Μ’ αυτό τον τρόπο, αναγνωρίζουμε τις ταυτίσεις και τα αυτόματα «προγράμματα» μας και «φωτίζουμε» όλα τα σημεία της περιφέρειας με αποτέλεσμα το άτομο να γίνεται πιο πλούσιο και πιο δημιουργικό, αφού ενσωματώνει σταδιακά όλες τις ενέργειες του προσωπικού του χάρτη.
Συνοψίζοντας, στην Εξελικτική – Ενεργειακή Αστρολογία μελετάμε αρχικά τις διάφορες ταυτίσεις με τα κομμάτια του περιφερειακού «εαυτού» (περιγραφή του Εγώ) και στρέφουμε σταδιακά την προσοχή του αναλυόμενου στον «αντίθετο» πόλο απ’ αυτόν με τον οποίο είναι ταυτισμένος σε κάθε περίπτωση (περιγραφή - αναγνώριση και αποδοχή της Σκιάς). Όμως ο «στόχος» δεν είναι να μείνουμε εκεί. Ο «στόχος» είναι μέσα απ΄ τη μέθοδο και με την πάροδο του χρόνου να διαπιστώσει ο αναλυόμενος ότι η πραγματική του φύση δεν είναι σημείο της περιφέρειας και να έρθει σταδιακά σε επαφή με τον Πραγματικό του Εαυτό (τον πυρήνα του).
Είναι μια μέθοδος απλή, η οποία πάει κατευθείαν στο «ζουμί» και στο βαθύτερο νόημα του κάθε ζητήματος – θέματος – χαρακτηριστικού μας, χωρίς να αναλώνεται και να ασχολείται με πολλές περιττές λεπτομέρειες και περιγραφές / αναλύσεις. Είναι μια μετεξέλιξη της Εξελικτικής Αστρολογίας του Jeffrey Wolf Green, τις αρχές της οποίας συνδυάζει και συνδέει με την μελέτη του Χείρωνα, με την φιλοσοφία του Ζέν , του μη – δυϊσμού (nonduality) και τις διδασκαλίες του Eckhart Tolle, του John Demartini (Breakthrough Experience) και του Hale Dwoskin (Sedona Method).
2. Ονομάζεις την αστρολογική σου προσέγγιση π- astrology. Θα ήθελες να μας εξηγήσεις πώς βγήκε αυτό το όνομα και τι σημαίνει;
Απ: Από τον περιφερειακό «εαυτό» στην επαφή με τον πραγματικό Εαυτό και τον πυρήνα μας – έ, πολλά π μαζευτήκανε – ήταν φυσιολογικό να μπούνε και σαν ονομασία…
Ο όρος «Εξελικτική – Ενεργειακή Αστρολογία» διατηρείται βέβαια ακόμα, αλλά επειδή μετά από 5 χρόνια ανάπτυξης και εφαρμογής της μεθόδου, αυτή άρχισε να παίρνει μια καινούργια μορφή και να στρέφεται περισσότερο προς την επαφή με τον Πραγματικό μας Εαυτό, θεώρησα καλό να της δώσω ένα καινούργιο όνομα. Κάπως έτσι «γεννήθηκε» η π – Astrology.
Βέβαια τα ονόματα δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία – αυτό που μετρά και είναι σημαντικό είναι το τι λες (το περιεχόμενο) κι όχι το πώς το ονομάζεις (οι ταμπέλες)…
3. Ασχολείσαι με μία μέθοδο της αστρολογίας που διεθνώς ονομάζεται εξελικτική. Ποια θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της προσέγγισης της αστρολογίας;
Απ: Η Εξελικτική Αστρολογία ασχολείται με την εξέλιξη της Ψυχής και την μεταβολή της συνειδητότητας του κάθε ανθρώπου στις διάφορες επανενσαρκώσεις και μας δείχνει τον εξελικτικό δρόμο μας στην παρούσα ενσάρκωση (ποιο είναι το επόμενο εξελικτικό βήμα στο οποίο μας οδηγεί η Ψυχή μας).
Στην Εξελικτική Αστρολογία ο Πλούτωνας συμβολίζει την Ψυχή. Μελετώντας τον άξονα – δίπολο του Πλούτωνα και του αντιδιαμετρικού του σημείου (τη θέση που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Πλούτωνα) σε συνδυασμό με τους Δεσμούς της Σελήνης βρίσκουμε το παρελθόν μας (από πού προερχόμαστε), προς τα πού θα πρέπει να κινηθούμε από δω και πέρα και ποιος είναι ο δρόμος μας σ’ αυτή τη ζωή.
Αυτά τα θέματα απασχολούν και την π – Astrology, αλλά όπως ανέφερα προηγουμένως τα αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο (όχι τόση έμφαση στο παρελθόν και το μέλλον, επικέντρωση της προσοχής μας στη βίωση του τώρα, περιέχουμε ήδη και τους δυο πόλους του κάθε ζητήματος – θέματος που μας απασχολεί και απλώς πρέπει να τους αναγνωρίσουμε / αποδεχθούμε, μελέτη του Χείρωνα, μεγαλύτερη έμφαση στην επαφή με τον πυρήνα κλπ).
4. Στην παρουσίαση της δουλειάς σου εκτός από την εξελικτική αστρολογία αναφέρεσαι και σε αστρολογία ενεργειακή. Σε ποια σημεία εμπλέκεται ο ενεργειακός παράγοντας στην αστρολογική θεωρία που προτείνεις;
Απ: Το 2005 που ξεκίνησα να γράφω τα μαθήματα, δεν ήθελα να ονομάσω την Αστρολογία αυτή απλά «Εξελικτική», γιατί ήδη υπήρχαν κάποιες διαφοροποιήσεις απ’ αυτήν (δεν χρησιμοποιούσα απλά και μόνο τις μεθόδους της Εξελικτικής Αστρολογίας – αλλά μόνο ένα μέρος τους – κι αυτό στα αρχικά στάδια). Έτσι ήθελα να βάλω και κάτι άλλο στον τίτλο, που να επισημαίνει την διαφοροποίηση αυτή. Εκείνη την εποχή σκόπευα να χρησιμοποιήσω κάποια στιγμή και το Human Design που μιλούσε για ενεργειακό χάρτη, το οποίο θα συνδύαζα με τις μεθόδους της Εξελικτικής Αστρολογίας. Από εκεί προστέθηκε αρχικά και ο όρος «Ενεργειακή». Στην πορεία αποφάσισα να μην χρησιμοποιήσω το Human Design, αλλά ο όρος «Ενεργειακή» παρέμεινε – και όχι χωρίς λόγο.
Αρχικά, στην Εξελικτική – Ενεργειακή Αστρολογία ασχολούμαστε με το πώς εφαρμόζεται η «Αρχή Διατήρησης της Ενέργειας» κατά την μελέτη ενός γενέθλιου χάρτη. Σύμφωνα με την αρχή αυτή «η ενέργεια δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν, ούτε και μπορεί να χαθεί ή να καταστραφεί, αλλά μεταβάλλεται από την μια μορφή στην άλλη». Άμεση συνέπεια της αρχής αυτής είναι ότι μακροπρόθεσμα ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ «ΚΟΛΛΗΣΟΥΜΕ» ΣΤΟΝ ΕΝΑ ΠΟΛΟ ΚΑΙ ΝΑ «ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΜΕ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΘΕΤΟ. Η ενέργεια του απέναντι πόλου είναι πάντα εκεί (δική μας) αλλά αφού επιμένουμε να την απωθούμε, συνήθως εκφράζεται από άλλους ανθρώπους, κυρίως τους πιο κοντινούς μας. Έτσι υπάρχει πάντα ισορροπία σε ένα γενικότερο πλαίσιο.
Επιπλέον, η μέθοδος αυτή μελετά το χάρτη ως ένα μείγμα (σύνολο) ενεργειακών κυκλωμάτων. Δηλαδή, θεωρεί ότι οι θέσεις -και κυρίως οι όψεις- των πλανητών στο χάρτη δεν είναι τίποτε άλλο από ανταλλαγές ενέργειας μεταξύ τους. Μελετά λοιπόν τη διαφορά δυναμικού των όψεων αυτών, δηλαδή τι είδους ενεργειακή σχέση έχουν οι πλανήτες μεταξύ τους.
Επίσης στην Εξελικτική – Ενεργειακή Αστρολογία παρακολουθούμε και μελετάμε την μεταβολή της ενέργειας κάποιου καθώς μεταβάλλεται η συνειδητότητά του σε σχέση με τα κρίσιμα – σημαντικά ζητήματα / θέματα της ζωής του. Την μεταβολή δηλαδή εκείνη που επέρχεται στο ενεργειακό (και κατά συνέπεια και στο φυσικό) σώμα του αναλυόμενου, καθώς αυτός αναγνωρίζει σταδιακά τα διάφορα «κομμάτια» του, έρχεται σε επαφή με αυτά ενδυναμώνοντας τον «παρατηρητή» του, τα αποδέχεται και τα ενσωματώνει στο ενεργειακό του «σύστημα».
Όσο αντιστεκόμαστε και δεν ερχόμαστε σε επαφή με κάποια κομμάτια του εαυτού μας (όσο τα απωθούμε) τόσο η ενέργεια είναι μικρή, σπαταλιέται ή μπλοκάρεται. Όσο αναγνωρίζουμε κι αποδεχόμαστε ΟΛΑ τα κομμάτια μας – αλλά κυρίως – όσο αρχίζουμε να αποταυτιζόμαστε απ’ αυτά (όσο περισσότερο ερχόμαστε σ’ επαφή με τον πυρήνα μας), τόσο η ενέργεια ισορροπεί, αυξάνεται και είναι διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες (αφού δεν την σπαταλάμε πλέον στις ταυτίσεις / απωθήσεις του περιφερειακού εαυτού). Αυτό σημαίνει καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία. Από αυτή την άποψη, η μέθοδος μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτική αφού έχει θετική επίδραση στο ενεργειακό σώμα. Για αυτό και πάντα οι αναλυόμενοι ενθαρρύνονται να συνδυάζουν τη μέθοδο και με άλλες εναλλακτικές πρακτικές, όπως π.χ ο διαλογισμός, το τσι-κουνγκ, το τάι τσι, το ρέικι, η ηχοθεραπεία, το pranic healing και γενικότερα όλες τις μεθόδους που δρουν ευεργετικά στην ενέργεια. Η π-Αstrology προχωρά σε όλες τις περιπτώσεις χέρι-χέρι με τις παραπάνω πρακτικές.
Τέλος να αναφέρω Βασίλη ότι η π – Astrology είναι κάτι το οποίο αναπτύσσεται ακόμα, οπότε δεν ξέρω στο μέλλον πως θα συνδέσω ακόμα περισσότερο το ενεργειακό κομμάτι με τη μέθοδο. Είναι κάτι που ερευνώ και που δεν έχει ολοκληρωθεί πλήρως στη παρούσα φάση…
5. Από την εμπειρία σου Γιάννη, τι είναι αυτό που έκανε απαραίτητο να διατυπωθεί αυτή η νέα θεωρία; Τι θεωρείς δηλαδή ότι έλειπε από τις αστρολογικές προσεγγίσεις που είχες έρθει σε επαφή ως τώρα;
Απ: Όλα τα είδη της Αστρολογίας με τα οποία ασχολήθηκα και μελέτησα κατά καιρούς ήταν χρήσιμα και έδιναν αποτελέσματα, αλλά από την αρχή σε όλα κάτι μου έλειπε – κάτι δεν με άφηνε πλήρως ικανοποιημένο.
Τα παλιότερα είδη Αστρολογίας (ακόμα και αυτά που ασχολούνται με την «αυτογνωσία» και την «αύξηση» της συνειδητότητας), είναι προσανατολισμένα προς τον δυϊσμό και την διπολική σκέψη. Περιγράφουν απλά το Εγώ, ή στην «καλύτερη» αναλύουν ατελείωτα τον περιφερειακό εαυτό (Εγώ – Σκιά), ψάχνοντας ή προτείνοντας διάφορα πιθανά σενάρια – ερμηνείες / εκβάσεις («τι θα γινόταν αν…») των ζητημάτων – θεμάτων μας. Στηρίζονται – λιγότερο ή περισσότερο – πάνω στις έννοιες του «καλού» ή του «κακού», ή στο τι «πρέπει» να κάνουμε ή να «βρούμε» για να «αλλάξουμε» τον εαυτό μας και να τον κάνουμε «καλύτερο» (να δούμε ποιες είναι οι «ικανότητές» μας, τα «χαρίσματά» μας ή τα «αδύνατα» σημεία μας κλπ).
Όμως, έρχεται κάποτε κάποια στιγμή στο δρόμο της εσωτερικής αναζήτησης και της «ανακάλυψης» του εαυτού σου που συνειδητοποιείς ότι στην πραγματικότητα αυτό που έκανες όλα αυτά τα χρόνια ήταν να προσπαθείς να ΕΛΕΓΞΕΙΣ τα πράγματα – τον εαυτό σου – ή τους γύρω σου, ή να μάθεις διανοητικά ποια είναι η αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις (γιατί πίστευες ότι έτσι θα γίνεις «καλύτερος» ή ότι θα «απαλλαγείς» απ’ αυτά) – ενώ στην ουσία παραμένεις ο ίδιος κι ότι δεν αποδέχεσαι πραγματικά τον εαυτό σου, ότι αρνείσαι να βιώσεις και να έρθεις σε επαφή με το βαθύτερο Είναι σου (τον πυρήνα σου). Οι προσωπικές αυτές συνειδητοποιήσεις είχαν σαν αποτέλεσμα ν’ αλλάξει και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπιζα την Αστρολογία – με συνέπεια να διαμορφωθεί / μετασχηματιστεί και να πάρει την τρέχουσα μορφή της.
Έτσι μόνο ένα μικρό μέρος της π – Astrology ασχολείται με την περιγραφή και την ανάλυση των «κομματιών» του περιφερειακού «εαυτού» (κι αυτό απλά και μόνο για να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε ότι όλα αυτά είναι ψευδαισθήσεις – ταυτίσεις τις οποίες πιστεύουμε ότι είναι «αληθινές»). Στην π – Astrology από ένα σημείο και μετά δεν ψάχνουμε να «βρούμε» εναγωνίως κάτι, αφού συνειδητοποιούμε ότι αυτό που «ψάχνουμε» να «βρούμε», υπάρχει ήδη μέσα μας σε ισορροπία κι ότι δεν είμαστε στην πραγματικότητα αυτό. Ότι δεν «πρέπει» να «αναπτύξουμε» κάτι (πχ αυτοπεποίθηση, υπευθυνότητα κλπ) για να γίνουμε «καλύτεροι» - δεν «πρέπει» να γίνουμε κάτι «άλλο» απ’ ότι είμαστε, γιατί όλα αυτά που το Εγώ νομίζει ότι δεν είναι κι ότι θα πρέπει να τα «αναπτύξουμε» ή να τα «ανακαλύψουμε» ή να τα «αποκτήσουμε» κάποτε, υπάρχουν ήδη μέσα μας κι απλά αλλάζει μόνο η συνειδητότητά μας ως προς αυτά (ξαναθυμόμαστε ότι τα έχουμε ήδη).
6. Σε προσωπικό επίπεδο, Γιάννη, πόσο καιρό ασχολείσαι με την αστρολογία και από ποιες φάσεις πέρασες στη σχέση σου με το αστρολογικό αντικείμενο;
Απ: Ασχολούμαι και μελετώ την Αστρολογία εδώ και 30 χρόνια (από το 1981). Ξεκίνησα μ’ αυτά που έβρισκα γύρω μου (τα λιγοστά βιβλία που υπήρχαν τότε στην Ελλάδα), αλλά σύντομα απογοητεύτηκα με τις μπούρδες που (κυρίως) κυκλοφορούσαν. Ευτυχώς είχαν ήδη μεταφραστεί κάποια βιβλία αξιόλογα (όπως το «Ψυχολογία και Αστρολογία» της Karen Hamaker Zondag) οπότε αποφάσισα να το ψάξω περισσότερο. Σύντομα άρχισα να στρέφομαι σε ξένες πηγές – πράγμα που δεν ήταν και τόσο εύκολο εκείνη την εποχή χωρίς το Internet – κι έτσι άρχισα να έρχομαι σε επαφή με τη δουλειά του Dane Rudhyar, της Liz Greene και πολλών άλλων. Πάνω από 15 χρόνια ασχολιόμουν κυρίως με την Ψυχολογική Αστρολογία, αλλά και με άλλα είδη όπως τη μέθοδο Huber, την Transpersonal Astrology, την Καρμική Αστρολογία κλπ κλπ. Στο διάστημα αυτό έκανα αναλύσεις σποραδικά (ξέρεις σε γνωστούς – φίλους ή όσους ενδιαφερόταν), αλλά κυρίως ερευνούσα και κοιτούσα να δω αν έχουν πρακτική εφαρμογή ή αν ισχύουν τα όσα διάβαζα.
Με την Εξελικτική Αστρολογία και τη δουλειά του Jeffrey Wolf Green ήρθα για πρώτη φορά σ’ επαφή το 1990 – αλλά δεν άρχισα να την μελετώ – παρά μόνο από το 1996 και μετά (ήξερα από την αρχή ότι πρόκειται για κάτι σημαντικό, αλλά φαίνεται δεν ήμουν ακόμα «έτοιμος»). Η Εξελικτική Αστρολογία μου «άνοιξε» τα μάτια κι έδωσε μια άλλη – ευρύτερη - προοπτική σ’ αυτό που πίστευα ότι έλειπε από την Αστρολογία.
Το 2000 είχαν πλέον μαζευτεί αρκετές γνώσεις κι είχα ήδη πολύ πείρα στην εφαρμογή της Αστρολογίας, οπότε αποφάσισα να αρχίσω να μεταδίδω τις γνώσεις αυτές και να «βγω» για πρώτη φορά – λίγο πιο επίσημα – προς τα έξω. Ένα αρχικό σεμινάριο που έγινε στη Σάμο, είχε σαν συνέπεια τον σχηματισμό της πρώτης ομάδας στην Αθήνα, όπου τα επόμενα χρόνια άρχισαν να αναπτύσσονται σιγά – σιγά αυτά που αργότερα αποτέλεσαν τη βάση των μαθημάτων και της μεθόδου.
Το 2005 είχε πια μαζευτεί κάποιο αρχικό υλικό κι έτσι ξεκίνησα να γράφω τα μαθήματα (κι έφτιαξα και την πρώτη μορφή του site). Αυτό οδήγησε σε μια δεύτερη ομάδα και σε κάποια σεμινάρια, όπου άρχισα πλέον πιο συστηματικά να αναπτύσσω τις αρχές και τη θεωρία της Εξελικτικής – Ενεργειακής Αστρολογίας.
7. Σήμερα πλέον ασχολείσαι επαγγελματικά με το αντικείμενο. Πού θα έλεγες ότι επικεντρώνεται κυρίως η έμφαση στη δουλειά σου; Στα μαθήματα; Στην πρόβλεψη; Στη συγγραφή; Τι είναι αυτό που σε γεμίζει περισσότερο ή ενδεχομένως έχει καλύτερη ανταπόκριση;
Απ: Αυτό που με γεμίζει περισσότερο κι εκεί που δίνω την μεγαλύτερη έμφαση είναι η διδασκαλία και η μετάδοση γνώσεων, όπως και η συγγραφή (μαθημάτων - άρθρων – βιβλίων κλπ). Παράλληλα ασχολούμαι και με το συμβουλευτικό κομμάτι (προσωπικές συνεδρίες, αναλύσεις κλπ) για όσους απλά θέλουν να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα της μεθόδου, χωρίς να μάθουν να την εξασκούν οι ίδιοι.
8. Τα πράγματα βλέπουμε γύρω μας ότι αρχίζουν να σφίγγουν σιγά σιγά. Πολλοί το αποδίδουν αυτό στον Πλούτωνα. Θυμάμαι παλαιότερα ότι μου είχες πει ότι ο Πλούτωνας σε προειδοποιεί. Τον βλέπεις να πηγαίνει πρώτα στο σπίτι του γείτονα, μετά του αδελφού σου και ξέρεις ότι μετά είναι η σειρά σου. Πιστεύεις ότι βρισκόμαστε σε μία τέτοια κατάσταση σήμερα; Δεχόμαστε μία τέτοια πίεση συλλογικά; Και ποιος είναι ο σκοπός αυτής της "πίεσης"; Ποιο είναι το μάθημα;
Απ: Ναι βεβαίως και υπάρχει πίεση σε όλους μας σε συλλογικό επίπεδο (απλά «κτυπάει» στον καθένα μας ατομικά – εκεί που τον «πονάει» περισσότερο).
Θεωρώντας ότι ο Πλούτωνας συμβολίζει και τη συλλογική Ψυχή, κάθε φορά που τελειώνει την πορεία του σε ένα ζώδιο και ξεκινάει τον κύκλο του στο επόμενο, σηματοδοτεί μια περίοδο όπου η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ένα νέο δίλημμα. Στην ουσία είναι ένα κάλεσμα για αύξηση της συνειδητότητας σε συλλογικό επίπεδο.
Από πρόπερσι λοιπόν που ο Πλούτωνας είναι στο ζώδιο του Αιγόκερω, η ανθρωπότητα βιώνει εμπειρίες κατάργησης- μετασχηματισμού των κοινωνικών δομών (ιεραρχία, σχέσεις με εξουσία, συλλογικές συμβάσεις εργασίας κλπ) που ίσχυαν πολλά χρόνια αλλά μάλλον είχαν γίνει σκληρές και άκαμπτες. Φτάσαμε στην απόλυτη φθορά και διαφθορά με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλος δρόμος από την «καταστροφή» και το «θάνατο» που θα φέρει τη «γέννηση» εκ νέου. Η ενέργεια είχε παραβαλτώσει και ήρθε η στιγμή του μετασχηματισμού της σε κάτι καινούριο.
Εξελικτικά σημαίνει ότι έχει έρθει η ώρα να στραφεί η ανθρωπότητα στον «εσωτερικό της κόσμο» και στις «ρίζες» της (στο απέναντι ζώδιο του Καρκίνου). Να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας, να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε το πόσο πληγωμένοι είμαστε και να μάθουμε να αγαπάμε περισσότερο τον εαυτό μας – ως έχει – χωρίς να στηριζόμαστε στις εκάστοτε εξωτερικές συνθήκες ή στην κοινωνική καταξίωση (στο τι θα πουν οι άλλοι για μας κλπ).
Πρέπει να γίνει μια αναθεώρηση σε συλλογικό επίπεδο του «έξω» και του «μέσα» με στόχο την ισορροπία. Η ανθρωπότητα για πολλά χρόνια ζούσε μια «ανισόρροπη εξωστρέφεια». Οι ενέργειες της εποχής που διανύουμε (και μέχρι το 2024) θα στρέψουν την προσοχή μας στο θέμα αυτό, μέσα από διάφορα γεγονότα, και θα βοηθήσουν στην ενσωμάτωση και της απέναντι ενέργειας. Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για την εποχή του Πλούτωνα στον Υδροχόο και τέλος στους Ιχθείς, όπου εκεί θα συμπληρωθεί ο συγκεκριμένος κύκλος των εμπειριών της συλλογικής Ψυχής.
Όσο περισσότερο είσαι σε επαφή και ισορροπείς με τα «μέσα» σου, όσο περισσότερο αποδέχεσαι και αγαπάς τον εαυτό σου, τόσο περισσότερο θα βρίσκεις την ισορροπία και στα «έξω» σου (κοινωνική καταξίωση, σχέση με τις υπάρχουσες δομές – κανόνες – ιεραρχίες – νόμους κλπ). Νομίζω, Βασίλη ότι έχει έρθει η ώρα να γίνουμε πιο υπεύθυνοι σε ατομικό - άρα και σε συλλογικό - επίπεδο.
9. Γενικά στη δουλειά σου ως τώρα έχεις κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ. Πέρα από την ιστοσελίδα σου (που φέτος την έχεις ανανεώσει) και το νέο αστρολογικό σου blog, γενικά δε "φαίνεσαι" πολύ, ούτε συγχρωτίζεσαι και με άλλα ονόματα στο χώρο. Αυτό είναι μία συνειδητή επιλογή, περιέχει "άποψη" ή είναι κάτι που το έχουν προκαλέσει απλά οι συνθήκες;
Απ: Περισσότερο οι συνθήκες θα έλεγα. Τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι κυρίως με την συγγραφή των μαθημάτων και την ολοκλήρωση της μεθόδου (πράγμα που προϋποθέτει μελέτη, έρευνα, χρόνο κλπ) και είναι αλήθεια ότι άφησα λίγο πίσω το κομμάτι της προβολής ή της συνεργασίας με άλλους. Θα γίνει κι αυτό…
10. Ποιοι θα έλεγες ότι είναι οι επαγγελματικοί σου στόχοι για το μέλλον; Πώς φαντάζεσαι την π- Αstrology σε τρία χρόνια από σήμερα;
Απ: Η π – Astrology είναι κάτι που αναπτύσσεται και εξελίσσεται ακόμα, παράλληλα με κάποια άλλα είδη Αστρολογίας που ξεκίνησαν όλα λίγο – πολύ να αναπτύσσονται την ίδια χρονική περίοδο (περίπου από το 2000 και μετά) και τα οποία έχουν μια κοινή κατεύθυνση και αποτελούν μια καινούργια προσέγγιση / πρόταση στον χώρο (η Αστρολογία του Χείρωνα του Martin Lass, η Sacred Marriage Astrology του Adam Gainsburg, η Non – dual Astrology του Eric Meyers, η Astrology of Evolution of Consciousness του Maurice Fernandez είναι μερικά παραδείγματα).
Όλα τα είδη αυτά έχουν να κάνουν με μια στροφή / αλλαγή στο επίπεδο συνειδητότητας όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής της Αστρολογίας και ξεκίνησαν να αναπτύσσονται σε μια εποχή όπου ο Ποσειδώνας ήταν στον Υδροχόο (2000) και κυρίως μετά το 2004 όπου μπήκε και ο Ουρανός στους Ιχθείς. Ο συνδυασμός των συμβόλων αυτών έδειχνε πως είχε έρθει η ώρα να ελευθερωθούμε ή να δούμε πιο αποστασιοποιημένα (Ουρανός / Υδροχόος) τις ψευδαισθήσεις μας (Ποσειδώνας / Ιχθείς) και να έρθουμε σε επαφή με τον Πραγματικό μας Εαυτό (πράγμα που είναι και το κυρίως «ζητούμενο» σ’ αυτά τα είδη Αστρολογίας).
Όπως συμβαίνει με κάθε τι καινούργιο, απαιτείται χρόνος για να ενσωματωθεί στη συνείδηση του κόσμου και να γίνει ευρύτερα γνωστό και αποδεκτό. Οπότε προβλέπω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετά ενδιαφέροντα…
Στόχος μου στην παρούσα φάση είναι ν’ αρχίσει να γνωρίζει ο κόσμος ότι υπάρχει κι αυτή η πρόταση / προσέγγιση στο χώρο της Αστρολογίας κι από κει και πέρα βλέποντας και κάνοντας…
*********************************************************************
Γιάννη, ευχαριστώ για τη συνέντευξη κι εύχομαι πάντα Επιτυχίες...
Ευχαριστώ κι εγώ Βασίλη για τον χρόνο που διέθεσες για τη συνέντευξη αυτή και για το ενδιαφέρον που δείχνεις για ότι γίνεται στο χώρο της Αστρολογίας. Keep up the good work!